Takaisin pääsivulle

Pv:n viralliset baretin keitto-ohjeet
(45, 55 ja 76 MB:n tiedostot, hitaalla yhteydellä ei kannata
vaivautua)

Amerikkalaisia baretin käyttöohjeita

Korjattavaa baretin käytössä

Tällä sivulla vinoilen niille baretin käyttäjille, jotka ovat tyylissään innostuneet ylittämään annetut ohjeet tai muuten seikkailevat mielestäni hyvän maun ja tyylin rajojen ulkopuolella.

Tämä korpraali on ilmeisesti ottanut oppia amerikkalaisten erikoisjoukkojen baretin käytön paraatityylistä, joka ei ole meikäläisten ohjeiden mukainen. Barettimerkkiä varten barettia ei saa taitella merkin takaa niin, että merkki seisoo pystyssä. Baretin on myötäiltävä pään muotoja.

Tästä asiasta olen saanut kommentteja herroilta, joiden baretissa on tuo kultainen leijona. Tuo tapa pistää barettimerkki baretin läpi niin, että tuollainen vekki syntyy ja merkki pysyy pystyssä, syntyi kuulemma ensimmäisen Kosovon operaation aikaan. Näin minulle ystävällisesti kerrottiin baaritiskin ääressä Nordic Peace 2003 -harjoituksen aikaan syksyllä 2003 Säkylässä.

Tapa taitaa olla samaa sukua kuin kauluslaatan kirkkaiden "nappien" mustaksi värjääminen; eli rauhanturvamiesten omaa epävirallista kulttuuria. Sitä ei varsinaisesti ole kielletty, mutta ei se ole ohjesääntöjen mukaistakaan. Minkäs sille mahdat ...

 

Vastoin ohjetta

Korpraali Santtu Salonen on kuvattu Nordic Peace 2002 -harjoituksessa
(Kuva: Puolustusvoimat)

... eikä poikkeuksia naisillekaan

Nainenkin saa uniformussa näyttää tylyltä tarpeen vaatiessa, mutta oikea vaikutelma ei ehkä synny vetämällä baretti silmille. Kuten kuvastakin näkyy, jäävät silmät suorastaan pimentoon. Kulmakarvojen ja baretin alareunan väliin pitää jäädä kaksi sormenleveyttä. Tukka on varmaan syytä asetella siten, että se ei työnnä barettia liikaa eteen. Tukkaa ei myöskään saa kerätä baretin sisään.

Naistyyliä

Korpraali Suvi Viitasalo, hänetkin on kuvattu Nordic Peace 2002 -harjoituksessa
(Kuva: Puolustusvoimat)

Arvioi baretin koko oikein

Baretin oikean koon löytäminen taitaa olla vaikein asia barettia käytettäessä. Ohjeen mukaan baretin pitäisi ulottua pään myötäisesti painettuna enintään oikean korvan puoliväliin. Mielestäni näyttää siltä, että paremman näköinen baretti on kuitenkin, kun se ei ylety edes korvaan asti, vaan jää hieman sen yläpuolelle. Vaarana on kuitenkin, että itse asiassa pidetään liian pientä barettia, jolloin se ei ulotu takana riittävä alas, vaan on otsalla kuin mikäkin pilleri.

Liian suureen - ja keittämättömään - barettiin jää vasemmalle puolelle helposti taite, tai taitteeseen vekkejä, jotka eivät ole hyvän näköisiä. Näyttää olevan niin, että varusmiehillä ja reserviläisillä on usein liian iso baretti, kantahenkilökunnalla taas liian pieni! Henkilökunnalta baretin käyttö onnistuu keskimäärin tyylikkäämmin, mutta kyllä osalla vanhempia upseereita näyttää olevan ongelmia. Nuoremmat, neuvokaa ihmeessä!

Takaisin

Amerikkalaisia baretin käyttöohjeita

Ilmavoimien baretti