Ei tullutkaan tietoyhteiskuntaa, tuli viihdeyhteiskunta

 
Tänään aprillipäivänä vuonna 2009 TeliaSonera julkisti myös Suomessa tutkimuksensa tietokoneiden ja mobiililaitteiden käytöstä. Tutkimusta ja sen tuloksia voisi mielestäni käsitellä monellakin tavalla, niitä lukiessa ei oikein tiedä itkisikö vai nauraisiko.

Tutkimusta nimitetään Trenditutkimukseksi 2009, ja se on toteutettu laajasti Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Kommentoin tässä ainoastaan Suomea koskevia tuloksia. Tiedote tutkimuksesta.

Viihteen kaksi lajia - sosiaalinen viihde ja ajankuluviihde

1990-luvulla Suomea ajettiin tietoyhteiskunnaksi kuin käärmettä pyssyyn, ja riemunkiljahduksia syntyi aina kun uudet tilastot kännyköiden nopeasta lisääntymisestä saatiin. Jo silloin rohkenin epäillä, syntyykö tietoyhteiskunta siitä, että soittelemme kaiken aikaa toisillemme.

TeliaSoneran tutkimus mielestäni vahvistaa tämän epäilyn. Soneran vuoden 2009 trenditutkimuksessa "IT-yhteisöksi" nimetty käyttäjäprofiili kattaa noin 20 % suomalaisista. Ryhmään kuuluvista on puolet 18-25 -vuotiaita ja puolet naisia.

IT-yhteisön jäsenille on yhteistä se, että he pitävät yksityiselämässään välttämättömänä jatkuvaa internetyhteyttä, tietokonetta ja matkapuhelinta. Uudesta teknologiasta ja sen käyttöön kulutetusta ajasta on tullut investointi henkilökohtaisten suhteiden hoitamiseen ja sosiaalisen identiteetin rakentamiseen. Myös muut suomalaiset omaksuvat
samoja viestintätottumuksia, mutta hitaammin. Tämä on synnyttänyt viestintäkuilun suomalaisten välille.

En olisi niinkään huolestunut mistään viestintäkuilusta, vaan siitä, että on syntynyt aivan uusi viihteen laji, sosiaalinen viihde. Sillä haetaan mielihyvää ja positiivisia kokemuksia itse rakennetusta kaveripiiristä. Sama funktio toteutui ennen ydinperheen piirissä, kodin seinien sisällä. Perinteiset yhteisön rakenteet korvautuvat uusilla, ja tavoitteena on jatkuva viihtyminen.

Samoilla laitteilla hankitaan sitten myös elämykset perinteisemmän viihteen sisällöstä. Eihän tällainen yhteiskunta ole tietoyhteiskunta.

1.4.2009