Suomalaiset ja ydinvoima

Takaisin pääsivulle Nyt käynnissä olevan vaalikampanjan aikana energiapolitiikka on yksi keskeisistä puheenaiheista. Pääministerikandidaatti Heinäluoma ajaa hybridiautolla. Keskustapuolue haluaisi ilmeisesti kaikki kynnelle kykenevät risusavottaan tai viljelemään ruokohelpi-nimistä energiakasvia. Vihreitä taas harmittaa se, että kaikki muutkin puolueet puhuvat energiasta ja ympäristöstä. Niinpä vihreät yrittävät kampittaa Paavo Lipposta hänen puheillaan, jotka näyttävät osin pohjautuvan muiden tuottamaan aineistoon ydinvoiman eduista - mielenkiintoista muuten, että vihreitä tässä auttoivat kansainväliset yhteistyökumppanit. Eikä Paavo Lipponen ole edes ehdokkaana. Melkoista informaatiosotaa siis.

Samaan soppaan halusi panna kauhansa myös presidentti Tarja Halonen, mutta alla olevien tutkimustietojen perusteella hänen kannanottonsa ovatkin kansan yleisen mielipiteen vastaisia. Kansa kannattaa ydinvoimaa.

 

Ydinvoiman kannatus Suomessa voimakkaampaa kuin EU:ssa

Yksi vuoden 2005 lopulla tehdyistä EU:n tutkimuksista koski kansalaisten näkemyksiä energiasta. Energia-asioissakin suomalaiset näköjään korostavat itsenäisyyttään ja omaa päätöksentekoa - paljon puhuttu impivaaralaisuus näkyy tässäkin. Kaikista 25:stä jäsenvaltioista suomalaiset ovat haluttomimpia antamaan päätöksenteon Euroopan tasolle.

Mielestäni kiintoisin tulos kuitenkin tässä tutkimuksessa on se, että suomalaiset ja ruotsalaiset kannattavat enemmän kuin muut EU-kansalaiset ydinvoimaa, ruotsalaiset jopa suomalaisia voimakkaammin, vaikka Ruotsissa on voimassa oleva päätös kaikesta ydinvoimasta luopumisesta! EU:n kansalaisista keskimäärin ainoastaan 12 % on ydinvoiman käytön kehittämisen kannalla. Ruotsalaisista 32 % kannattaa ydinvoimaa, suomalaisista 27 % ja seuraavaksi tulevat liettualaiset, 21 %.

Samaa asiaa käsitellään myös helmikuussa 2005 julkistetussa suomenkielisessä raportissa. Lisäksi raportista selviää mm., että 47 % suomalaisista ei haluaisi maksaa yhtään lisää uusiutuvilla tavoilla tuotetusta energiasta, ja 37 % maksaisi enintään viisi prosenttia enemmän. Suomalaiset saattavat siis kannattaa "pehmeitä" energiamuotoja sopivalla tavalla mitattuna, mutta lompakko äänestää kuitenkin toisin!

Huhtikuun 23. päivä Hesari julkaisi tutkimustuloksen, jonka mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa kuudennen ydinvoimalan rakentamista.

Tammikuussa 2007 tuli taas Eurobarometritutkimus energiasta. Sen mukaan ruotsalaiset kannattavat edelleenkin eniten EU-maista ydinenergiaa, kannattajien osuus on noussut jo 41:een prosenttiin. Suomessa kannattajia oli 29 %, eli lievää nousua meilläkin. Ruotsin ja Suomen väliin kiilasivat nyt Slovakia, Liettua, Unkari ja Tsekki. EU:n kaikkien kansalaisten joukossa kannatusprosentti oli 20, selvää nousua siinäkin.

Kysyttäessä vastaajilta heidän näkemystään 30:n vuoden päässä eniten käytössä olevia energialähteitä valitsivat suomalaiset ensimmäiseksi ydinenergian, mutta toiseksi eniten mainintoja keräsi bioenergia (45 % maininnoista, kasvua edelliseen tutkimukseen verrattuna 31 prosenttiyksikköä). Vesivoiman osuus puolestaan on nyt pudonnut 15 prosenttiyksikköä. Suomalaisten usko bioenergiaan on EU:n vankinta! Hyvin on keskustalaisen kauppa- ja teollisuusministerin saarna mennyt perille. Brittiläisessä EUReferendum-blogissa viitataan siihen, kuinka enemmistö voi olla väärässä, kun suuret enemmistöt tutkimuksen vastaajista luottavat tuuli- ja aurinkoenergiaan. Joka maan kansalaisilla näyttää olevan omat haavekuvansa energian tulevaisuudesta, näin siis suomalaisillakin.

Tutkimusten sarjaa jatkuu helmikuussa 2007 julkaistulla EU:n tutkimuksella ydinvoiman turvallisuudesta. Tulokset jatkavat tässä jo esiteltyä linjaa. Ruotsi ja Suomi ovat EU:n ydinvoimapositiivisimpia kansakuntia, ja näissä maissa myös tiedetään keskimäärin parhaiten ydinvoimaan liittyvistä asioista. Ainoa seikka, joka suomalaisia hieman arvelutti, oli ydinjätteen jatkokäsittely ja -säilytys.

Tutkimuksen kenttätyöt on tehty loka-marraskuussa. Suomessa oli hyvin tiedossa uraanivaltauskeskustelut ja mielenosoitukset samoin kuin Ruotsissa toimivien voimalaitosten häiriöt. Kansalaisten enemmistömielipiteeseen eivät pienen vähemmistön kovaääniset protestit eivätkä median niitä myötäilevät jutut ole vaikuttaneet. Suomeen näyttääkin syntyneen kaikkea vastustavien kansalaisten liike, jota voisi nimittää vaikkapa Empuiksi (EMP = Ei Meidän Pihalle) samaan tapaan kuin amerikkalaiset hengenheimolaisensa Nimbyt (= Not In My Back Yard).

Juuri ennen tämän tutkimuksen julkistamista presidentti Tarja Halonen julkisesti ilmaisi ydinvoimaa vastustavan kantansa ilmaisten, että se on vain väliaikainen ratkaisu ilmastomuutosta estettäessä. Mm. NATO-kysymyksessä presidentti on toistuvasti vedonnut siihen, että kansakin vastustaa NATOon liittymistä. Nyt siis tiedämme ainakin kaksi asiaa, jossa presidentti kuitenkin on eri mieltä kansan enemmistömielipiteen kanssa. Ensimmäinen oli maamiinoista luopuminen, ja toinen nyt siis tämä ydinvoima-asia.

EU kuitenkin jatkaa energia-alan tutkimuksiaan, ja maaliskuussa 2007 tuli julkisuuteen ensimmäisiä tietoja raportista, jossa käsitellään yleensä EU-kansalaisten asenteita energiapolitiikkaan. Tutkimuksen suomalaiset vastaajat olivat kolmanneksi vähiten huolestuneita maapallon lämpenemisestä. Vielä vähemmän huolestuneita oli Liettuan ja Viron kansalaisten joukossa. Keskeistä tässä tutkimuksessa on ehkä kuitenkin se, että yleisesti ottaen EUssa ei olla kovin suosiollisia ydinenergian käytölle. Ruotsi ja Suomi olivat tässäkin tutkimuksessa kärkipäässä kannattamassa ydinvoimaa, ainoastaan Tsekissä ja Bulgariassa löytyi vielä enemmän ydinvoiman kannattajia. Suomalaisista ja ruotsalaisista vastaajista 42 % oli ydinvoiman kannalla. Koko EUssa kannattajia oli 30 %, vanhoissa 15:ssa jäsenmaassa kannattajia oli 28 %.

 

6.3.2007

horizontal rule