Takaisin pääsivulle

Linkki EU-
tutkimusraporttiin

Rakentaako suomalainen identiteetti kansallista suojamuuria?

Vuodenvaihteessa 2001/2002 tapahtunut yhteisvaluutan lopullinen vaihe eli siirtyminen EURO-rahayksikköön tuotti ja tuottaa tietenkin runsaasti mielipiteitä ja myös mielipidetutkimusta. Tunnetusti suomalaiset eivät ole olleet kovin innostuneita yhteisvaluutasta, ja samassa yhteydessä tässä on mielenkiintoista tarkastella hieman laajemminkin suomalaisten näkemystä EU:sta. Taustalla on Eurobarometer-tutkimuksen raportti sekä EVA:n tutkimus euroon siirtymisestä.

Suhtautuminen EMU:un

Joulukuussa 2001 valmistui ennakkotietoja Eurobarometrin raportista 56, joka käsittelee eurokansalaisten suhtautumista sekä Euroon että yhteisöön muutenkin. Eurobarometri toimii komission DG X:n alaisuudessa. Tarkastelen ensin EMU-suhtautumista.

EMU-suhtautuminen.jpg (42241 bytes)

(Kuvat suurempana)

Suomalaiset kannattavat Euro kolmanneksi vähiten tutkituista 15 EU-maasta. Kuviossa musta pylväs kuvaa kannattajien osuutta kunkin maan vastaajien joukossa. Tässä tutkimuksessa jopa ruotsalaiset tukevat Euroa enemmän kuin suomalaiset, eikä Ruotsi ole edes tehnyt päätöstä yhteisvaluuttaan liittymisestä! Suomalaisia vähemmän Euroa kannattavat tanskalaiset ja britit. Kokonaistrendi EU-alueella on se, että Euron kannatus on nousussa elokuussa 2000 tehdystä mittauksesta lähtien.

EVA:n tutkimuksessa Euro tulee - suomalaiset valmiina (julkistettu 28.12.2001) 48 % vastanneista suomalaisista pitää Euron tuloa henkilökohtaisesti myönteisenä ja perusteltuna. Tulos on siis lähes sama kuin Eurobarometrissa.

Mielipide Euroopan Unionista

Suhtautumisessaan Euroopan Unioniin kokonaisuudessaan suomalaiset ovat vieläkin kriittisempiä - ainoastaan britit antavat meitä kielteisemmät vastaukset.

EU-suhtautuminen.jpg (61185 bytes)

Sanomattakin on selvää, että jäämme suhtautumisessa selvästi alle EU:n 15 maan keskiarvon. Ainoastaan Ruotsissa on enemmän niitä vastaajia, joiden mielestä EU on huono asia. Ruotsissa on kuitenkin selvästi enemmän niitä, joiden mielestä EU on hyvä asia.

Suhtautuminen EU:n laajentumiseen

EU:n laajentuminen on pitkä prosessi ja ollut pitkään esillä julkisuudessa ja poliitikoiden puheissa. Näin voisi arvella, että suomalaisillekin kansalaisille on syntynyt mielipide asiasta. Tässä asiassa tutkimus näyttääkin, että emme ole aivan EU:n hännänhuippujen joukossa, mutta jäljessä selvästi vaikkapa muita pohjoismaisia EU-jäseniä Ruotsia ja Tanskaa.

EU-laajentuminen.jpg (41970 bytes)

Yllättävästi olemme jopa EU:n keskiarvon yläpuolella laajentumista tukemassa. Ehkä sittenkin suomalainen mielipideilmasto ymmärtää pieniä maita, joita jollain tavalla uhkaa syrjään jääminen Euroopan kehityksessä. Laajentumista vastaan ovat eniten suurimpien jäsenmaiden kansalaiset. Näissä maissa ajattelumalli lähtee varmaankin tavallisen kansalaisen maksumieheksi joutumisen pelosta.

Lukujen päivitystä joulukuussa 2002: Joulukuussa 2002 julkistetun laajentumista koskevan tutkimuksen (Flash 132) mukaan suomalaisten tuki laajentumiselle näyttää pysyneen suurin piirtein samalla tasolla eli 51 %:ssa. Muissa maissa laajentumisen tuki on kuitenkin kasvanut, joten olemme mielipiteissämme nyt vähiten tukemassa laajentumista. Tässäkin asiassa suomalaiset ovat siis palanneet normaalille paikalle vertailussa, eli hännänhuipuksi. (Päivitys päättyy)

Laajentumista tukevasta näkemyksestä huolimatta kokonaiskuva suomalaisten suhtautumisesta Euroopan Unioniin on torjuva. Haluammeko me itsetyytyväisinä pitäytyä nyt tässä saavutetussa tilanteessa - ja pelkäämmekö enemmänkin hyvän tilanteemme ja elintasomme menettämistä kuin uskallaudumme mukaan Euroopan kehitykseen?

Joka tapauksessa suomalaiset eivät halua osallistua EU:n yhteiseen puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaan - tukijoita on Eurobarometri 56:n mukaan 48 %. Tämä luku on koko EU:n pienin, ja lisäksi pienenemään päin. 50 % suomalaisista tukee EU:n perustuslain laatimista, ja sekin luku on EU:n pienin.

Lukujen päivitystä joulukuussa 2002: Eurobarometer 58-tutkimuksen mukaan olemme edelleen vähiten halukkaita osallistumaan EU:n yhteiseen puolustukseen. Suomessa on myös pienin EU:n presidentin kannatus, 31 %. Syrjäänvetäytymismielipide on siis edelleen voimakas.

Lukujen päivitystä helmikuussa 2006: Aika näyttää tekevän tehtävänsä siten, että sotilaallinen kehitys maailmalla ei selkene. Suomalaiset ovat ottaneet voimakkaan kielteisen kannan USA:ta kohtaan, ja vanha kielteinen kanta Venäjään on säilynyt. Kansalaiset eivät luota kummankaan maan tapaan käydä ns. terrorismin vastaista sotaa. Niinpä kansalaismielipiteen enemmistö on barometritutkimusten mukaan kääntynyt EU:n yhteiselle ulko- ja puolustuspolitiikalle myönteiseksi.

EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kannatus Suomessa, %, Eurobarometritutkimukset

 

2003

2004

2005 kevät

2005 marras

Puolesta

46

60

63

60

Vastaan

43

36

33

36

Eos

11

4

5

4

Takaisin pääsivulle