Takaisin pääsivulle

Pv:n viralliset baretin keitto-ohjeet
(45, 55 ja 76 MB:n tiedostot, hitaalla yhteydellä ei kannata
vaivautua)

Baretti ja suomalaiset

Amerikkalaisia baretin käyttöohjeita

Baretin historiaa

Mikä yhdistää Lauri Törnin,
presidentti Kennedyn ja John Waynen?

Vihreä baretti

Suomalaisetkin sotilaat kantavat tänä päivänä barettia päähineenään. Baretti ei kuitenkaan ole mikään uusi keksintö. Vihreän baretin käyttö alkoi 1953 USA:n armeijan erikoisjoukkojen epävirallisena päähineenä, jota pidettiin harjoituksissa eikä armeija virallisesti sallinut sen käyttöä. Kiellosta huolimatta baretin käyttö levisi kaikkialle erikoisjoukoissa.

Vuonna 1961 presidentti Kennedy vieraili erikoisjoukkojen koulutuskeskuksessa Fort Braggessa. Hän lähetti etukäteen viestin komentajalle, prikaatikenraali William P. Yarborough'ille, että tilaisuudessa kaikki erikoisjoukkojen miehet käyttäisivät vihreää barettia. Presidentin mielestä erikoisjoukkojen tehtävä oli niin tärkeä, että niiden tuli myös erottua muista joukoista. Kuitenkin jo ennen kuin presidentti ehti esittää pyyntöä, armeija hyväksyi virallisesti vihreän baretin osaksi erikoisjoukkojen uniformua.

Montgomery(Käyttämäni lähde kertoo baretin amerikkalaisesta historiasta. Ennen amerikkalaisia barettia käyttivät englantilaiset panssari- ja laskuvarjojoukot, ja kenraali Montgomery esiintyy monissa historiallisissa valokuvissa baretti päässä. Historiallisissa valokuvissa baretti (joka muistuttaa ehkä enemmänkin baskeria) esiintyy myös Espanjan sisällissodan amerikkalaisten vapaaehtoisten päähineenä. Katso linkkiä historiasta vieressä.)

Lauri Törni alias Larry Thorne

Tunnettu suomalainen kaukopartiomies Lauri Törni joutui monien vaiheiden jälkeen muuttamaan USA:han, jossa hän listautui armeijaan talvisodankäynnin asiantuntijaksi. Hän kouluttautui sekä laskuvarjohyppääjäksi että sukeltajaksi ja yleni erikoisjoukkojen kapteeniksi.

Erikoisjoukkojen historiasta hänen urotekonaan tunnetaan Irakin korkeimmalle vuorelle 1962 pudonneen amerikkalaiskoneen miehistön ruumiiden ja koneen salaisen materiaalin hakeminen turvaan. Muiden johdolla tehdyt yritykset olivat epäonnistuneet.

Törni oli vapaaehtoisena Vietnamissa kaksi eri kertaa. 18. päivänä lokakuuta 1965 hänet julistettiin taistelussa kadonneeksi. Sittemmin mm. hänen käyttämänsä konepistoolin jäänteet on löydetty.

Erikoisjoukkojen Vietnamin taisteluista kertovassa "Vihreät baretit" -elokuvassa John Waynen roolin esikuvana on Larry Thorne.

John Wayne Larry Thornena

John Wayne Larry Thornena elokuvassa "Vihreät baretit"

Tommy Franks

Musta baretti on USA:n armeijan uusi yleispäähine. Kuvassa Afganistanin operaation komentaja kenraali Tommy Franks

 

Baretin käyttö vaatii tyyliä

Mannerheimin väitetään sanoneen, että pukeutumisohjesäännöt ovat niitä varten, joilla ei ole tyylitajua. Mielenkiintoista olisi ollut nähdä, kuinka hän olisi sovittanut baretin päähänsä, sillä baretin käyttö vaatii tyyliä.

John Waynen kuvassa näkyy varmaankin alkuperäinen tapa pitää barettia. Ainakin hänellä se on aika syvällä otsalla, ja joukko-osastotunnus - kankainen merkki - on vasemman silmän kohdalla.

Suomalaiset omaksuivat baretin käytön ensimmäisen kerran YK:n rauhanturvaoperaatioissa. Viereisessä kuvassa esimerkkiä antaa kenraali Hägglund. Puolustusvoimien komentaja amiraali Kaskeala käyttää merivoimien barettia.

Meillä ei joukko-osastotunnusta pidetä baretissa, vaan siinä on merkkinä hopeanvärinen leijonanpää. Valmiusprikaateilla merkki on kullanvärinen, ja leijonalla on siinä kruunu päässä. Rajavartiostolla on oma kullanvärinen karhumerkkinsä.

Vinkkejä baretin käyttäjälle

Ruotuväki-lehden numerossa 9/2001 on hyviä vinkkejä baretinkäyttäjälle. Baretin on oltava kahta numeroa pienempi kuin normaali lakki, koska oikealle vedetty reuna ei saa ulottua korvan päälle, vaan sen on oltava korvan yläreunan tasalla.

Ennen käyttöön ottoa baretti on kasteltava ja rullattava tiiviisti aloittaen oikealta puolelta. Jotkut sotilaat tehostavat vielä käsittelya (kuulemma) lämmittämällä märkää barettia mikroaaltouunissa. Näin se saa sotilaallisen muotonsa ja asettuu hyvin päähän. Sisätiloissa on tapana rullata baretti ja sujauttaa se vasemman olkapoletin alle siten, että lakkimerkki osoittaa eteenpäin. Baretin nauhat sidotaan takana rusetille. Baretti kannattaa säilyttääkin rullattuna ja kastelun voi toistaa kuukauden välein.

Uusi pukeutumisohjesääntö mahdollistaa lyhytaikaisen liikkumisen ulkona esim. kasarmi- tai sotilaskouluolosuhteissa ilman lakkia. Maastopuvun takki päällä kävelevä sotilas vaikuttaa kuitenkin puolipukeiselta ilman lakkia. Ainakin "vanhan jermun" mielestä lakitta kulkeminen ulkona sopii paremmin paita tai poolo päällä. Kevyt pukeutuminen puolestaan kuuluu vain lämpimään vuodenaikaan. Selvä virhe on kulkea maastopuvussa baretti taskussa.

Vihreän (oliivinvihreän) perusbaretin lisäksi Puolustusvoimien eri joukoilla on baretteja käytössä seuraavasti: laskuvarjojääkäreillä (viininpunainen), rannikkojääkäreillä (vihreä), soittokunnilla (vaalean sininen), panssarijoukoilla (musta), laivastolla (tumman sininen) ja ilmavoimilla (sininen, ks. alla).

Musta baretti USA:n armeijan uusi yleispäähine

USA:n armeija on ottanut käyttöön yleispäähineeksi mustan baretin. Musta barettihan on meillä panssarijoukkojen päähine.

Ilmavoimille sininen baretti

Suomen ilmavoimat on ottanut vuoden 2002 alusta käyttöön keskisinisen baretin sekä kantahenkilökunnan että varusmiesten päähineeksi.

Takaisin

Amerikkalaisia baretin käyttöohjeita

Gustav Hägglund

Kaskeala

Puolustusvoimien komentaja amiraali Kaskeala ja barettihymyjä Afganistanissa
(kuvat SA-kuva)

Ylil Seeck

Nuoren upseerin (ylil Seeck) tapa kantaa barettia
(kuva Helsinki 2000 -harjoitus/ Puolustusvoimat)

Suomalaiset vihreät baretit ja kullanväriset merkit

Valmiusjoukkojen sotilaita baretissaan kullattu merkki
(kuva Nordic Peace 2001 -harjoitus/ Puolustusvoimat)

Vastoin ohjetta

Ei ainakaan näin! Korpraali Santtu Salonen on taiteillut barettinsa tavalla, joka on nimenomaan ohjeen vastainen - anteeksi vaan! (Kuva:Puolustusvoimat)

Lisää korjattavaa