Villisikajahtia Virossa

Pitkään olen oikeastaan vältellyt villisikajahtiin lähtemistä Viroon, sillä homma on kuulostanut tosi villiltä. Nyt kuitenkin lähdössä oli asiallisen tuntuinen porukka, ja matkanjärjestäjä ei ollut ensimmäistä kertaa asialla, joten annoin houkutukselle periksi ja ilmoittauduin mukaan.

Sika seisoo

Metsästys Virossa onnistuu suomalaisille meikäläisen metsästyskortin ja ampumakokeen suorittaneille. Nyt Viron ollessa EU:n jäsen tarvitaan lisäksi EU-asepassi, joka on yllättävän kallis ja ainakin Helsingissä työläs ja hidas hankkia.  Kotimaisilla luvilla saa virolaiset luvat vuodeksi.
Sikajahdissa käytetään luodikkoa ja haulikkoa. Olimme metsällä Pärnun lähellä, ja ainakin siellä metsät ovat lähinnä käsittämättömän tiheää lepikkoa ja pusikkoa, jossa ei haulikon kantamaa pidemmälle näe. Ainoastaan täyteiset patruunat ovat sallittuja. Tieurilla ja vastaavilla on myös tilaa käyttää luotiasetta.

Sika sortuneena

Helmikuussa 2008 ...

Itse en ikävä kyllä päässyt saalista kaatamaan. Tässä kuvassa porukkamme ensimmäinen saalis metsäautotien pientareelle sortuneena.

Lihan hinnastakin pääsimme sopimukseen, ja lihat matkasivat bussissa mukana tälle puolen Suomenlahden.

Julkisuuteen pääsi jonkun toisen porukan sikajahti Virossa äskettäin. Olen kommentoinut sitä blogipalstallani.


Metsästys tapahtuu paikallisen seuran luvilla, heidän johdollaan ja opastuksellaan. Tässä kuvassa on menossa opastus passipaikalle. Metsästysmaihin kuului sekä yksityisiä maita että valtion maita. Tiet olivat melkoista kuravelliä sateen jäljiltä. Vaikka oltiinkin helmikuussa, lämpötila oli selvästi plussan puolella.

Meillä oli lupa ampua myös susia ja ilveksiä, joita ei kuitenkaan näkynyt. Toisen päivän ensimmäisessä ajossa kerrottiin, että passiketjun sisällä olisi ilves. Ampujien eteen se ei ilmaantunut.

Paikalliset opastavat


Järjestävä seura oli hankkinut paikalle kokeneen koiramiehen. Hänen koiransa olivat venäläis-eurooppalaisia laikoja. Koirat olivat kuin meikäläiset karhukoirat, mutta hieman pienempiä. Erityisesti meitä varoitettiin siitä, että koirat ovat tiukasti sikojen perässä. Porukan koiramiesten mukaan koirat olivat turhan pientä hakua tekeviä, kulkivat yleensä isännän perässä. Ehkä tästä syystä saaliimme oli vaatimaton, kaksi sikaa kahdessa päivässä.
Tammikuussa 2011 olimme omalla porukalla taas Virossa, ja hommahan onnistui entistä paremmin!

Takaisin